https://www.ulusal77.com/wp-content/uploads/2024/08/Adsiz-tasarim-1.png
KOVANDAN SOFRAYA GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ARICILIK PROJESİNİN TANITIMI YAPILD
  • Ulusal Haber
  • Genel
  • KOVANDAN SOFRAYA GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ARICILIK PROJESİNİN TANITIMI YAPILD

KOVANDAN SOFRAYA GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ARICILIK PROJESİNİN TANITIMI YAPILD

ABONE OL
18 Ocak 2024 07:29
KOVANDAN SOFRAYA GÜVENLİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ARICILIK PROJESİNİN TANITIMI YAPILD
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://www.ulusal77.com/wp-content/uploads/2024/07/740x90reklam.gif

https://www.ulusal77.com/wp-content/uploads/2024/07/740x90reklam.gif

Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen ve Doğu Marmara kalkınma Ajansının destekçisi olduğu “Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcık Projesi” nin Tanıtım Paneli düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım paneline Vali Dr. Hülya Kaya, İl tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdare Sekreteri Ümit Yılmaz, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Marka Yalova yetkilileri, Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz,  Arıcılar Birliği yönetimi ve üyeleri, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üreticiler ve kurum personeli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Birlik Başkanı Hakan Gündüzün açılış konuşması ile başlayan panelde Arıcılar Birliğinin MARKA ve Yalova İl Özel İdaresi desteği ile yürüttükleri projeleri ve çalışmaları anlatan video gösterimi yapıldı. Daha sonra Proje personellerinden Dr. Yasin Özdemir projenin tanıtım sunumunu gerçekleştirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar panelde yaptığı konuşmada; “İlimiz 798.000 da yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük ilidir. Bu yüzölçümün %62’si ormanlık ve fundalık arazidir. Yalova’nın iklimi ve bitki örtüsünün zenginliği arıcılık için önemli bir avantajdır. Bu avantaj gelecek nesillere de sürdürülebilir üretimin garantisidir. Ihlamur, kestane, böğürtlen, kekik, akasya, karabaş otu Yalova’nın bitki örtüsünün zenginliğini ortaya koymaktadır. İlimizde 2023 yılı itibariyle 380 arıcılık işletmesi ve 27.050 adet arılı kovan mevcuttur. Değişen iklim koşulları arıları da olumsuz etkilediği için kovan sayımızda zaman zaman azalmalar meydana gelse de en son yapılan bal hasadından 257.5 ton bal elde edilmiştir.

Organik Arıcılık ve organik bal üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak, üreticilerimize gelir getirecek yeni tarımsal faaliyet alanı oluşturmak amacıyla Müdürlüğümüzce Organik Arıcılık ve Organik Bal Üretimi Projesi hazırlanmış 2018-2020 yılları arasında 3 yıl süreli olarak uygulanmıştır. Proje için Bakanlık bütçesinden 188.475 TL harcanmıştır. Proje kapsamında 10 arıcıya 60 ar adet arı kovanı ve arıcılık malzemeleri verilmiş ayrıca sertifikasyon giderleri karşılanmıştır. Proje başlangıcından bugüne kadar çeşitli miktarlarda organik bal üretimi devam etmiştir. 2019 yılında İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde “Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırlması Projesi” uygulanmıştır. Uygulama sonucunda arısız ağaçlardan elde edilen  meyve ağırlık ortalaması 36 gr iken , arılı ağaçlardan elde edilen meyve arılık ortalaması 126 gr olarak ölçülmüştür. Bal arıları için önemli bir polen kaynağı olan kivi bitkisinde çiçeklenmenin meyveye dönüşüm oranının %60 lardan %95 seviyelerine çıktığı görülmüştür. Bal veriminde yaşanacak olası bir düşüşte oluşacak riskleri azaltmak ve üreticilerin zarara uğramalarını önlemek adına polen, propolis, arı sütü, arı zehri   gibi arı ürünlerinin üretimi için Yalova’nın bitki örtüsü zenginliği oldukça elverişlidir. Bu sebeple 12-13 Mart 2020 tarihinde İl Müdürlüğümüzce Yalova ‘daki arı sütü üretimini artırmak amacıyla arıcılarımıza Arı Sütü ve Ana Arı  Eğitimi verilmiştir. Eğitime katılan 130 arıcıya katılım belgeleri teslim edilmiştir.

https://www.ulusal77.com/wp-content/uploads/2024/07/740x90reklam.gif

24.02.2020 tarihinde Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen ve İl Müdürlüğümüzün de proje iştirakçileri arasında yer aldığı Doğu Marmara Kalkınma Ajansının Desteği ile ‘Bilim izinde, Arı Ürünleri Bizimle-Yeni Teknolojiler ile Arı Ürünleri Üretimi için Birlik Tesisinin Kurulması’’Projesi uygulanmıştır. Uygulanan proje ile arıcılarımızın ürettikleri arı ürünleri inovatif işlenmiş Birliğin markası adı altında satışa sunulabilecek hale gelmiştir.

Bugün de burada ‘Kovandan Sofraya Güvenli ve Sürdürülebilir Arıcılık Projesi ‘ tanıtım peneli ni gerçekleştirmek için toplanmış bulunuyoruz. Arı Yetiştiricileri Birliği’nin yürüttüğü bu proje ile  ilimizde arıcılık faaliyetlerinin maliyeti azaltılacak ve kovandan sofraya gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri sayesinde rekabet gücümüz artacaktır.Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteği ile hazırlanan bu proje ile arıcıların en nemli  girdi kalemlerinden biri olan fondan şeker ve arı kekinin birlik bünyesinde üretilmesi sağlanacaktır Yalova’daki bal üretiminin büyük bir bölümünü son derece değerli olan kestane ve ıhlamur balı oluşturur. Yapılan analizler neticesinde Yalova’mızda üretilen balın, kestane oranının %80 lerin üzerine çıktığı görülmüştür. Bu da Yalova Kestane Balını tescil ettirme yönünde bizi harekete geçirdi ve 23.06.2020 tarihinde coğrafi işaret almak yapmış olduğumuz başvura son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. TARSİM kapsamında sigorta yaptıran arıcılarımızın ödeyecekleri sigorta priminin %50 ‘si devlet tarafından karşılanmaktadır. Sürdürülebilir ve güvenli olan bu sistem sayesinde arıcılarımız, Arıcılık Sistemine kayıtlı arılı kovanlarını sigorta yaptırarak  ödeyecekleri cüzi miktar ücretle, kovanlarını ,doğal afetler, yangın, vahşi hayvan saldırısı ve nakliye esnasında meydana gelebilecek çarpma, çarpışma  gibi nedenlerle oluşabilecek  zararlara karşı güvence altına almış olacaklardır. Gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak, gıda arz ve güvenliğini sağlamak ve yetiştiricilerimizin gelirlerini artırmak amacıyla çalışmalarımız aralıksız sürdürülecektir” dedi.

Arıcılar Birliğinin ilk defa bal dolum tesisi ile ilgili bir destek aldığını söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, bu desteğin ardından birliğin yine başarılı projeler yapmaya devam ettiğini ve Yalova’nın bir markası olarak gördüklerini vurguladı.

Yalova’da güzel işler yapan partnerlerin olduğunu ve bu partnerlerin uyum içinde çalışması sayesinde projelerin başarılı şekilde yürütülebildiğini daha önce belirttiklerini dile getiren Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, proje kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün sağladığı bilimsel desteğin ve Tarım İl Müdürlüğü’nün sağladığı teknik desteğin arıcılara önemli katkılar sunduğunu ve proje için değerli olduğunu sözlerine ekledi.

https://www.ulusal77.com/wp-content/uploads/2024/07/740x90reklam.gif

Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimiyle panel sona erdi.

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

  • Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne

    BIST 100 Endeksi Güne Düşüşle Başladı

  • Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay,

    Başkan Canbay asker mevlidinde

  • Altınova Belediyesi Zabıta Amirliği Ekipleri,

    Altınova’da kasaplara denetim

  • Vatandaşların evlerine konuk olan Subaşı

    Başkan Canbay, vatandaşının iyi ve kötü gününde yanında!

https://www.ulusal77.com/wp-content/uploads/2024/07/740x90reklam.gif

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP